Léto
po maturitě jsem se rozhodla naučit se vařit. Chystala jsem se na kolej, tak
abych se o sebe uměla postarat. Spočívalo to v tom, že jsem ochutnávala
instantní omáčky nebo polévky a zjišťovala, které jsou nejlepší. Vlastně mi nechutnaly žádné, ale ještě trvalo, než mi to došlo.
Časem jsem přišla na to,
že i obyčejné špagety s ohřátými rajčaty a postrouhané sýrem jsou jedlejší
než francouzské speciality z pytlíku. Takhle to začalo. A než jsme
s přítelem kolaudovali byt,
dělala jsem pravidelně domácí vývar a mrazila si ho.
„Něco jako mražený bujón.“
„Cože?“
„Dělám si vývar a mrazím
ho. Dávám ho do omáček a do polévky místo kostky.“
Odpovědí mi byl jen
vyděšený výraz, za kterým se skrývala otázka: TO JAKO PROČ? No, protože mi to přijde LEPŠÍ, říkala jsem si v duchu. Ale „nahlas“ jsem jen pokrčila rameny.
Z kuchyně do koupelny
Z kuchyně do koupelny
Tentýž kamarád se na mě
podíval úplně stejně, když jsme teď jeli společně na chatu
a já táhla krabici látkových plen pro naši malou. Od kolaudace jsem se stihla za
přítele vdát, otěhotnět, porodit holčičku, vyrušit veškeré instantní potraviny
z jídelníčku, dělat vlastní
jogurty, péct doma chleba, míchat si kořenící směsi, naučit se vyrábět domácí prášek na praní, barvit si vlasy přírodní henou… přijde
mi to normální, dělá to hodně lidí, ale když teď čtu svůj seznam, připadám si
trochu jako bláznivá hipísačka.
Když jsem kvůli látkovým plenám čelila stejné
otázce jako u mraženého bujónu, měla jsem stejnou
odpověď. Podle mě je to pro naši malou LEPŠÍ, zdravější, příjemnější, ekologičtější,
přirozenější.
(Mimochodem k obědu si na chatě kamarád vařil polévku nikoli z kostky, ale ze zeleniny a masa. Prý mu to tak víc chutná. Na náš kolaudační rozhovor si už nepamatoval.)
Není toho málo, co musíte převážet, když chcete látkovat i na dovolené. Otázka zní: stojí vám to za to? Mně ano. |
(Mimochodem k obědu si na chatě kamarád vařil polévku nikoli z kostky, ale ze zeleniny a masa. Prý mu to tak víc chutná. Na náš kolaudační rozhovor si už nepamatoval.)
Kam
dál?
Před týdnem jsem byla na
kurzu výroby domácích krémů – bambucké máslo, oleje, vitamíny, vonné esence.
Žádné konzervanty, chemikálie, ani ropné deriváty. Krásně se to poslouchalo,
mast se skvěle míchala, úžasně se s ní maže. Jen mě nad rozpuštěným
bambuckým máslem napadlo: kde to asi skončí? Začalo to jídlem, pokračovalo věcmi
pro naši svišťulku a teď objevuju kosmetiku. Co budu vyrábět za pár let? Nezačnu třeba tkát?
Ať už to bude
cokoli, budu si zase myslet, že to je pro mě TAKHLE LEPŠÍ. Asi by bylo pohodlnější kupovat bujónovou kostku, jednorázovky
i krémy, ale mě vaření, látkovky i míchání bambuckého másla BAVÍ. A nejspíš i díky
tomu na mateřské neblbnu.
PS: Pokud kupujete Masoxy, ale vyrábíte si vlastní šperky, protože vaření vás nebere, ale náušnice ano, chápu a vítám v klubu: Dělám, co mě baví, a UMÍM SI TO UŽÍT.
PS: Pokud kupujete Masoxy, ale vyrábíte si vlastní šperky, protože vaření vás nebere, ale náušnice ano, chápu a vítám v klubu: Dělám, co mě baví, a UMÍM SI TO UŽÍT.
Komentáře
Okomentovat